keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Panzanella eli leipäsalaatti

Panzanella, alun perin toscanalainen leipäsalaatti, on loistava tapa käyttää kuivunutkin leipä loppuun yllättävänkin herkullisella, mutta naurettavan helpolla tavalla. Kokeilin vähän aikaa sitten kuvien mukaista variaatiota annoksesta. Autenttiseen panzanellaan tulisi kaiketi käyttää liotettua leipää ja esimerkiksi sipulia, mutta leipä on paahdettuna paljon herkullisempaa ja sipulia en oikeastaan syö ollenkaan. Annokseen ei myöskään varsinaisesti kuulu mozzarella, joten ehkä tämä versio on lähempänä perinteistä tomaatti-mozzarellasalaattia. Lisäksi salaatin kastiketta on hieman maustettu dijon-sinapilla (sacrilegio!). Idean panzanellaan sain alun perin Jamie Oliverin ohjelmasta, jossa hän yritti tehdä annoksesta vielä autenttisemman version, joka ei oikein näyttänyt uppoavan perinteitä kunnioittaviin italialaismaistajiin. 

Kuvien mukaiseen 2-3 annoksen panzanellaan tarvitset:

muutama viipale vaaleaa maalaisleipää, esim ciabattaa (saa olla kuivunutta!)
3-4 tomaattia
basilikanlehtiä maun mukaajn
mozzarellajuustoa (esim. 1 pakkaus)
oliiviöljyä
valkosipulia
punaviinietikkaa
suolaa
pippuria
(dijon-sinappia)


1. Raasta tilkkaan (vajaat puoli desiä) oliiviöljyä valkosipulia maun mukaan. Anna maustua hetki ja kaada öljy sen jälkeen leipäkuutioiden päälle. Paahda kuutioita uunissa, kunnes ne ovat rapeita tai saaneet väriä.

2. Valmista kastike salaatille: sekoita oliiviöljyyn tilkka punaviinietikkaa, vähän suolaa ja pippuria sekä halutessasi vähän dijon-sinappia.

3. Pilko tomaatit ja poista niistä siemenet. Lisää joukkoon sopivan kokoiseksi pilkottuja basilikanlehtiä. Sekoita kastike tomaatin ja basilikan joukkoon. Revi tai viipaloi sekaan mozzarellajuustoa.

4. Lisää paahdetut leipäkuutiot - annos on valmis!

2 kommenttia:

  1. Tulipa nälkä ihania kuvia katsellessa, mutta yritän kyllä olla syömättä enää klo 18 jälkeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei!

      Älä toki ole liian ankara itsellesi. Kannattaa syödä edes jotain, jos tulee nälkä :>

      Poista